KING OF BONGO

- the Tom-cat

Rasputin of Forest Eye's 

For some days ago, we became the proud owner of Rasputin of Forest Eyes (Blue Amber kitty, Tigré). His mother IC Pl*Forest Eyes Zoya, NFO at 22 is an international champion (1x ex1 CACIB ,1x ex 1 CAGCIB). He is soo loving and purring that we melt!

He is well socialised, friendly with other cats and brave enough to explore! Thank you Dorota Biskupska for trusting us with this kitten, who has a stunning beauty and soo loving.

Tig of Livsnjutarna's 

Our first male Norwegian forestcat is one years old and nearly 8 kilo. He is blue (d/d) with some white. His code is   NFO a 09 22

GSD-IV is normal, via his parents. Tig is both gentle and masculine. He is mature since young age:4,5 month (!) and he takes care of his mates. 

Beauty Cat Bengal Cattery's 

Loki, whom we borrowed

We can recommend Beauty Cat Bengal Cattery from our hearts. 

We have our Bengal queen Mango from them, and we borrow Loki from to mate wich them aswell.


https://beautycatbengal.webnode.hu/

Macska sétáltatás

Mind a norvég erdei, mind a bengáli macskák intelligensek. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten szükségük van változatos ingerekre ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A norvég erdei macsaka meg tud tanulni akár póráz nélkül is sétálni,  de a bengálival minden esetben hámot kell használni. Egyik fajtát sem ajánjuk felügyelet nélkül hagyni. 

Macska edzés

Szívesen segítünk jövendőbeli cicatulajdonosainknak abban, hogyan kell jópofa dolgokat cicájának tanítani. 


 MACSKA BESZÉD

                           (szerkesztés alatt)


A macskák egymással több féle módon kommunikálnak: Szagok, hangok, érintés és testtartás által. 


Az olfaktórikus jelzések, az illatminták előnye az időbeni és térbeni távolság, hogy a facebook posthoz hasonlóan ott lehet hagyni, és később is "olvasható" más macskák számára, tehát más , esetleg rivális macskával nem kell közvetlenül konfrontálódni.  Az üzenetet ez esetben vizelet, széklet vagy arc odadörgölődése révén jutattják az adott helyre (és ezek az illatanyagok többek között a nem és szociális szerepről is tanúskodik) által megmarad a felületen. A macskák a feromonokat a szájpadláson lévő jacobson szervvel elemzik (összetekert nyelvével a szag-anyagot odajutatja, félig nyitott szájjal, kissé grimaszolva teszi mindezt). Mi emberek, bár rendelkezünk szájpadláson lévő szaglómirígyekkel, de ilyen kifinomult jacobson szervvel nem és sajnos nem is tudunk részt venni a macskáknak eme fontos kommunkációs dimenziójában, így a szájpadlásban lévő szaglómirígyek megmaradnak a sajt/ bor kóstoláshoz.

Megjegyezném itt, hogy macska ragadozó és prédaállat egyben, aki az ideje jentős részét mosakodással és szagtalanítással tölti el. Tehát  nem osztja meg illatát bárkivel, és bizalma meg barátsága jele, ha fenekével beletolat gazdája arcába, vagy részt kíván venni székeléskor.


A hangadás esetén mind a küldő és fogadó fél jelennek kell lennie, jóllehet nincs szükség látható távolságra. Míg mi emberek megkülönböztetjük a nyávogást, dorombolást, sziszegést és vonítást a macskák több mint 100 féle hangadást tudnak megkülönbözeteni, feltéve, hogy szocializációjuk elégséges volt és nem lettek túl korán elszakítva anyukájáuk és testvéreiktől.


A macskák egymás érintésekor barátságosak vagy agresszívek tudnak lenni. Barátságos az egymáshoz való dörgölőzés, egymás nyalogatása, míg agresszióra példa az ütés vagy megharapás. Az agressziót általában megelőzi a konfrontációt elkerülni hivatott fenyegető testbeszéd, például a fülek oldalra fordítása, pupillatágulás. Ezekhez, a szagokkal ellentétben, elég közel kell lenniük, hogy észlelhetők legyenek. A barátságos faroktartás már lávolabbról is látható (egyenes faelfelé álló farok, behajlított véggel, mint egy fordított J betű) .

 

A macska testbeszéde két fő kategóriába sororlható: megközelítő és eltávolító terstartásokról beszélúnk. A barátságos megközelítő magatartás a farok fordított J betűben tartása, a mancs nyújtása (visszahúzott karmokkal), dörgölődés is ide sorolható. Az eltávolító pozitúrák esetén vagy kisebbnek próbál látszani, füle lelapul, farkát és lábait behúzza, mintegy elbújik. Ellenkező esetben minél nagyobb és veszélyesebb ellenfélnek igyekszik mutatnia magát, hátát domborítja, feláll a szőre is, hogy ezáltal elriassza az ellenséget. 


A testbeszéd értelmezésekor, az összes testrész együttes kifejezését kell számításba venni, mert csupán egyetlen mutatót, mert az nagyon félrevezető lehet. Mégis a jegyek a következők;


Szem: Ha csukodt akkor nyugodt, esetleg alszik. Ha viszont feszült arckifejezéssel társul akkor fájdalmat élhet át. Ha néha kinyitja, vagy nézés után lassan csukja be az még nyugalomra vall. Ha a tekintetünket kikerüli akkor ideges lehet. A kitágult pupillák félelmi vagy magasabb feszültséggel járó állapotra engednek következtetni. Ha tekintete rögzült, farkasszemet néz akkor feszült, esetleg agresszív